trading

12 råd för en lyckad daytrading

Vad krävs det för att bli en lyckad daytrader? Sammanfattning av de tolv råd som är framställda av Lars Åkesson teknisk analytiker med bakgrund som ekonomi- och redovisningskonsult. Lars Åkesson har i ungefär tjugo år sysslat med aktier både professionellt och privat.

”Hamna aldrig på minus”

Går ur direkt och ta smällen om du upptäcker att det blir fel. Låter du förlusterna skena iväg blir det bara svårare psykologiskt att ta sig ur.

”Undvik att ha aktier i bolag som rapporterar”

I en fallande börstrend är ”uppsidan” begränsad även av ”bra” rapporter. Om det blir bra rapporter går det alltid att haka på i den följande uppgången. Blir det dåligt hinner man oftast inte hoppa av.

”Gå aldrig emot trenden”

Du ska i första hand välja aktier som för tillfället är inne i en positiv trend. Det är svårt nog att hitta dessa aktier.

”Aktiens utveckling inom sin trendkanal (golv och tak) är viktigare än absoluta stöd

och motståndsnivåer”

Du ska vara försiktig med köp nära trendkanalens tak, och du ska gärna lägga stopploss strax under kanalens golv. På motsvarande sätt kan du gå ur en aktie som nått upp till kanalens tak och avvakta ett eventuellt genombrott/ trendbrott innan du tar positioner i aktien igen.

”Var uppmärksam på rytmen med reaktionsdatum”

Viktiga reaktionsdatum bör du ha koll på när det gäller dina aktier. För många aktier är reaktionsdatum dagarna runt 6-8:e och 22-24:e varje månad. Då brukar trenden vända. Detta innebär alltså om vi får en topp vid reaktionsdatum så vänder börsen ner och omvänt.

”Alla aktier är köpvärda någon gång”

När du köper och säljer aktier så är det timingen som är avgörande. Det handlar inte om ”kvalitetsaktier” eller ”skräpaktier”, istället handlar det om känslan för börsens svängningar att försöka tima dina affärer bättre. Oftast är det lättare att hitta vinnare och köpa vid rätt tillfälle, än att kliva av i tid. Det är lätt att du hamnar i en psykologisk fälla efter en tids uppgång och blir för övermodig, då kan vinsterna du fått snabbt försvinna igen.

”Snitta inte ner dig”

Köp aktier för att du tror på uppgång, inte för att du redan har ett innehav som ligger på minus. Risken blir att förlusterna blir ännu större. Oavsett hur mycket en aktie faller så behöver det inte betyda att den kommer stiga, den kan falla med ytterligare 100 %.

”Räkna inte med att hitta kursdubblare”

Ibland har man tur att man köper aktier som sammanfaller med positiva och oväntade nyheter. Detta ska du dock inte ta för givet. När du handlar med aktier ska du räkna med snabba vändningar.

”Var (lagom) kortsiktig”

Som aktieinnehavare så går det inte att sitta med långsiktiga innehav som åker berg-och-dalbana upp och ner i flera år. Då försvinner vinsterna lika snabbt som de uppstått.

”Vid daytrading – försök att hålla koll på hur handeln avslutas i Asien på morgonen och hur Europabörserna öppnar”

Detta ger oftast en bra vägledning. Du ska dock ha i åtanke att handeln i Asien oftast följer gårdagens USA-handel. Det vill säga, fallande terminer efter ex vinstvarningar i USA slår inte igenom.

”Vid börsöppning på morgonen, var försiktig och avvakta den inledande handeln”

Om det har stigit i USA kvällen innan, så öppnar det ofta med ett gap i Europa, innan det faller tillbaka något. Ibland kan det till och med hända att vi får dagshögsta på förmiddagen. Det är ofta lämpligt att vänta 30 min innan trenden för dagen blir klar.

”Orderbok- låt dig inte luras av utseendet på denna”

En aktie som stiger snabbt under dagen har oftast en tunn köpsida. Det beror på att köparna inte ligger i kö på köpsidan, utan direkt köper från säljsidan. Det är viktigt att hålla kolla på om avsluten övervägande sker på köp- eller säljsidan. Det kan ge en tidig varning och signal om vändning.

Leave a Comment