trading

Inledning

Är du en nybörjare inom ämnet aktier och trading och som vill veta lite mer så är detta ett arbete som vänder sig till dig. Jag börjar med att ta upp lite allmänt om vad trading är för något och när det blev tillgängligt för allmänheten. Du får veta hur du ska sköta din hälsa för att kunna hålla fokus och kunna arbeta med trading samt vad de fyra komponenterna har för betydelse.

Därefter tar jag upp vad professionell trading är för något. Och vad skillnaderna är mellan en vanlig aktieinvesterare och en daytrader. Efter det får du lite allmänbildning om de vanligaste myterna om trading. Allt man hör behöver inte vara sant. Vilka traders tjänar pengar? Det är svårt att vara daytrader och därför bör du också få känna till kraven och chanserna för att bli en lyckad trader. Om du vill tro dem eller ignorera dem är upp till dig. Du får ta del av en sammanfattning av de tolv råden från Lars Åkesson som aktivt har sysslat med aktier i ungefär tjugo år både professionellt och privat. Om du inte vet vad teknisk analys är för något så är det hög tid att du får reda på det nu, därför får du lite grundinformation och vad du ska tänka på när du införskaffar dig ditt TA-program.

Du får ta del av några av börsens gyllene regler. Du får vetskap om vad det är för utrustning du behöver införskaffa samt rekommenderade böcker att läsa för att bli en bättre framgångsrik daytrader. Tillsist tar jag upp ett typexempel hur en helt vanlig arbetsdag ser ut för en daytrader och vad du ska tänka på om du vill börja med trading.

Inledning

När internet blev tillgängligt för allmänheten revolutionerade det aktiehandeln. Människor kom på att de på ett enkelt och billigt sätt kunde köpa och sälja aktier och tjäna miljoner, trodde dem. Spekulanter runt om i världen hoppade genast på trenden. De sa upp sig från sina ”vanliga” arbeten för att på heltid kunna sitta framför datorerna och följa börsernas upp- och nedgångar. Daytrading blev mycket populärt och exploderade storartat slutet av 90-talet. Bara i Sverige var det så mycket som ungefär en halv miljon daytraders.

aktier-trading

En daytrader är en person som noggrant följer börsen under öppettiderna. De jobbar oftast med teknisk analys, men också med bedömningar av kortsiktiga marknadsreaktioner på bolagsrapporter och nationalekonomisk statistik, vad som brukar kallas ”information trading”. Vad som är typiskt för en daytrader är att han eller hon köper och säljer aktier på väldigt kort sikt, det kan handla om timmar, halvtimmar eller till och med bara om 1 minut. Daytradens gyllene regel är att aldrig vara låst i en position över natten. Det vill säga, man ska ha sålt alla sina aktier innan börsen stänger 17.30.

Det finns olika typer av tradare, tillexempel är swingtrader, en sådan person som sitter på sina positioner ett par dagar upp till trettio dagar innan han eller hon säljer aktierna igen. Swingtraders brukar använda sig mer utav fundamental analys, det vill säga att dem fördjupar sig mer i de företag de vill investera i genom att bland annat läsa olika rapporter. Det kan vara enklare att börja med swingtrading då du inte behöver börja med ett lika stort startkapital som en daytrader. Och sedan när du har börjat lära ”känna” marknaden så kan du börja gå över till daytrading om du känner att det är det du vill.

Den som tror att daytrading är en ekonomisk framgång och att det är enkelt att spara ihop till sina miljoner bör tänka om. Daytrading är en svår och tidskrävande sysselsättning, där du spelar en väldigt stor risk med ditt egna kapital. Bara på en minut så kan allt du har tjänat vara borta. En undersökning 1999 av den amerikanska börsövervakaren North American Securities Administrators Association (NASAA) visade att nästan 70 procent av alla amerikanska daytraders förlorade pengar på sina snabba affärer.

Som tidigare nämndes så revolutionerade internet aktiehandeln när den kom. Den seriöse tradaren kunde på ett lika snabbt och enkelt sätt få till sig kvalificerad information som de professionella tradarna. Helt plötsligt så hade även amatör- tradaren chansen att lyckas få enorma mängder pengar.

Det finns flera olika tidningar om aktier och värdepapper, tillexempel dagens industri, veckans affärer, affärsvärlden och aktiespararna. Det finns även oändligt många böcker om både daytrading, aktier och analyser för den intresserade.

Är det praktiskt möjligt att hålla på med daytrading och hur kommer du i så fall igång? Svaret är att det går tjäna pengar på trading, även som privat trader, men det är oerhört svårt och nybörjaren har en lång uppförsbacke framför sig. Resterande sidor kommer innehålla sådant som en daytrader bör känna till.

Leave a Comment