böcker om daytrading, trading

Utrustning

Vad du behöver för utrustning beror mycket på vilken tradingstil du använder. Om du är swingtrader eller en enkel investerare så räcker det med en laptop, vanligtvis så använder man mer fundamental analys, det vill säga, du läser på mer om företagen . Men om du är en daytrader så behövs det lite mer saker för att enklare kunna arbeta och hinna med i börsens tempo. Som daytrader måste du ha koll på mer information samtidigt och anpassa din arbetsyta optimalt, vilket kan bli svårt om du bara har en enkel laptop. Därför behövs det en tradingdator, i USA finns det företag som man kan beställa färdiga tradingdatorer men i Sverige får du helt enkelt lära dig eller hitta någon bekant som kan bygga ihop datorer. All utrustning för en daytrader kan lätt gå upp mot 30 000 kronor.

Som daytrader är det vanligt att man har 4- 8 skärmar plus en laptop. Laptopen behöver man inte vara lika noga med att inte surfa på onödiga sidor och ha installerade onödiga program. Laptopen används mer som en dator man surfar runt på olika aktieforum eller liknande. Oftast använder man inte laptopen till någon trading. Till arbetsdatorn är det viktigt att du har ett bra grafikkort dock behövs inte till exempel någon 3D teknik som man ibland kan betala extra för. Din arbetsdator ska du vara noga med att hålla så ren som möjligt från virus, därför är det bäst om du bara använder datorn till arbetsrelaterade uppgifter. Ett par högtalare kan också vara bra ifall du vill sätta alarm på viktiga nivåer på olika aktier.

Ett rejält skrivbord så arbetsdatorn får plats, det blir en ganska stor yta med åtta stora skärmar. En bekväm kontorsstol är väldigt viktigt med tanke på att du sitter i den minst åtta timmar per dag. Om du har en vanlig stol så kan det vara svårt att hålla koncentrationen uppe om det krävs en längre tid. Självklart behövs det bredbandsuppkoppling och eventuellt en telefon som du kan ringa din mäklare om ditt internet eller mjukvara slutar fungera.

En eller ett par datormusar och tangentbord behövs naturligtvis, det finns olika speciella tangentbord och datormusar med till exempel löstagbara knappar. Men här är det viktigt att du använder det som du trivs med. Ett tips kan även vara att ha en anslagstavla bredvid arbetsdatorn där du har uppe information, regler och andra saker som du vill påminna dig själv om dagligen. Mjukvara till datorn behövs det ett TA-program som du trivs med att använda och ett virusprogram som inte är för tungt för datorn.

Dagsrutin för en trader

En daytrader börjar oftast med att sätta sig ner klockan åtta på morgonen och gå igenom nattens samt morgonens nyheter på diverse hemsidor. Man kollar även hur Asien har gått under natten för att på det sättet kunna skapa sig en uppfattning hur börsen kommer gå under dagen. Klockan nio börjar arbetsdagen, det är då stockholmsbörsen öppnar. Man har koll på aktierna, köper och säljer, dricker, äter frukt och mat för att inte tappa koncentrationen. Efter stängningen av börsen som sker klockan fem på eftermiddagen så summerar man dagen och kollar om det är något man behöver förbättra osv. Klockan 22.00 kan du kolla hur USA har gått under dagen och eventuellt planera inför morgondagen.

Leave a Comment